26.2.2017 Ilkka Råman 60 vuotta

Kaupunkeja Siperiaan

Perisuomalaisen vaatimattomana ja itseään mainostamatta diplomi-insinööri, toimitusjohtaja Ilkka Råman on ehtinyt olla työuransa aikana monessa mukana. Näin ollen harva tietää hänen todellisen osaamisensa tason. Ja vielä harvempi näkee hänessä muuta kuin työmyyrän. Hänessä on ammattilaisen roolin alla luova, herkkä ja humoristinen puolensa.

Näin 60-vuotispäivän kynnyksellä pieni katsaus pimentoon. Nuoruudessaan hän oli aktiivinen opiskelija, ja tunsi myös vetoa politiikkaan. Insinööriksi hän päätyi kaverinsa esimerkin innoittamana, ja siksi että halusi iltalomaa, sitä alokas saattoi saada vain kunnostautumalla armeijan kokeissa. Hän kunnostautui ja pääsi Otaniemeen Teknillisen korkeakoulun (nykyinen Aalto) pääsykokeisiin ja lukemaan konetekniikkaa, pääaineena LVI-tekniikka. Alun perin opintojen piti kohdistua laivanrakennustekniikkaan, mutta alalla meni siinä vaiheessa heikosti, joten alaksi valikoitui LVI-ala. Opinnot alkoivat, mutta sujuivat huonommin kuin koskaan, kun hän alkoi seurustella ja unhoitti kaiken muun, paitsi juhlatoimikunnan, jossa oli aktiivi LVI-kerhon talousvastaava. Ekskursiot teettivät työtä rahankeruineen jos kohta juhlittiinkin.

Siinä ohessa tai ehkä sen vuoksi toimitettiin myös laulukirja Virsu, josta aina keskiyöllä tilaisuuden tullen laulettiin laulu Niin minä neitonen Sinulle laulan, vähintään sekakuoromaisesti. Toimituskunnassa oli suunnittelualalle jääneitä, tunnettuja pitkän linjan LVI-miehiä.  Muun muassa  LVI-osaaja Mikko Äyräväinen, joka huolehti elokuvakerhoaktiviteeteista. Oli mm. ikimuistoiset huonojen elokuvien teemaviikot. Sittemmin teekkarit ovat julkaisseet uuden laulukirjan nimeltä Helmipöllö.
Ei hassumpi sekään. Helmipöllö (lintuna) koristaa LVI-Insinööritoimisto Vahvacon Oy:n laatukäsikirjan mittaristoa kohdassa F20 Toiminnan kehittäminen. 

Innovatiivisuus ja luovat ratkaisut ovat aina kiinnostaneet Vahvacon Oy:n toimitusjohtajaa. Itse asiassa ennen alalle jäämistä hän haki ja pääsi keksijäpelleksi JOT-yhtiöihin, mutta muutti sitten mielensä. Luovan toimintahallintajärjestelmän sallimisen lisäksi hän mesenoi myös vaimonsa suuryritystä luoda jonkinmoiset suuntaviivat suomalaiselle mytologian tutkimukselle, hankkeessa Ilkka Råman toimi mahdollistajana sekä tutkimusvapaavuosien että julkaisun suhteen ja kalamytologiassa myös kalastusoppaana ja tutkimusassistenttina.

Syntyi kalamytologia, annetaan Ilkan näyttää miten suuri kala voi olla, hän sentään on ruotinut hauen pääluut tarkkaan.
Syntyi Ilkan mesenoimana myös hirvirunot ja supisuomalainen mytologia lintuteemaisena, Ilkalta sujuu myös vaakalinnun lennon
kuvaus tai vaihtoehtoisesti liike on soturi tai hirven sarvien leveys. Monena on mies eläissään.

Kuva. Vaakalintu, hirvensarvet tai soturi

Vaakalintuna kansanperinteessä voidaan pitää sekä kotkaa että joutsenta, ympäristömerkin lintua, joka on myös vuoden 2017 symbolilintu Vahvaconin toiminnassa ja kulminoituu projektien hallinnan läpimenoaikojen petraamiseen sekä energiaosaamiseen, tekniikan taitoon.

Ilkka Råmanissa on potentiaalia enempäänkin, hän liikuttuu kun saa arvostusta, jota itse kukin saa liian harvoin vaikka ansioitakin olisi.  Työurallaan hän on hankkinut, ohjannut, organisonut vaativia projekteja sekä rutiinikohteita. Mieluisimpia hänestä on vaativat tai haastavat kohteet, joissa voi kehitellä uusia luovia ratkaisuja. Referensseissä on datacenterietä, laboratorioita, tehdassaleja, kouluja, palvelutaloja sekä erikoisuuksia kuten timanttikaivoksilla tai shampanjatehtailla käynnit. Myös tietosuojattuja kohteita on. Itäviennin kuumina vuosina matkatöitä oli runsaasti.  Hyvähermoisena, sovittelevana ja luotettavana kumppanina hän on arvostettu projektitoimija alan osaajien keskuudessa.

Kerran Ilkka istui venäläisen lentokentän kahviossa toisten projektilaisten kanssa odotellen koneen lähtöä. Kello alkoi olla muutamaa minuuttia vaille lennon lähtöä, jolloin hän alkoi miettiä, miksi toiset eivät tee mitään lähteäkseen. Lopulta maltti loppui ja hän hyvin rauhalliseen tapaansa ehdotti koneeseen siirtymistä. Ilmeni toistenkin rauhallisuuden syy, toiset olivat tietoisia lennon siirrosta myöhempään ajankohtaan, mutta Ilkka ei. Ja niin Ilkka sai liikanimekseen rautahermo.

Työurastaan Ilkka Råman toteaa mukavinta ja haastavinta olleen "kaupunkien rakentaminen Siperaan". Opinnäyte koski routa-alueille rakentamista. Tottakin väite on, Siperian yllä hän on lennellyt Bertelin kanssa ja suunitellut ensi töikseen Siperian kaupunkien LVI-tekniikkaa, joten hänellä on erityisosaamista vaativista olosuhteista ja vientiprojekteista, myös vaativista ja oikullisista tapahtumain käänteistä ja henkilöistä.  Erityisen opettavaista uralla on ollut alkuvaihe Insinööritoimisto Bertel Ekengren Oy:ssä, jossa aloitteleva LVI-suunnittelija sai tehdä tuttavuutta vaativan ja lahjakkaan Bertel Ekengrenin luovuuden ja haasteellisuuden kanssa, sillä etevät yksilöt ovat usein vaikeita tai omituisia toisten ihmisten silmissä. Ilkka Råmanille tämä kuitenkin sopi hyvin, koska hän pitää haasteista ja näin ollen myös haastavista ihmisistä ja tilanteista. Yritysjohtamiseen hän sai kokemusta Insinööritoimisto Matti Hallasaari Oy:n yhtiökumppanina ja sittemmin nykyisessä toimessaan toimitusjohtajana. Luotsatessaan nykyistä yritystä hän on osoittanut suurta sitkeyttä ja tahtoa ylittää taantuman, rekrypulmien ym. haasteiden mukanaan tuomat vaikeudet. Mitä energisyyteen ja kuntoon tulee, hän on huippujohtaja-ainesta. Kestävyydestä kertovat kouluaikaiset 1. palkinnot hiihtokilpailussa. Harvat ovat ne päivä, jona hän aikuisuutensa aikana on ollut sairas, silloinkin kyse on ollut tutkimuksesta tai pikaisesti parantuneesta flunssasta -  tarmoa ja terveyttä on, myös älyä ja luovuutta, ahkeruutta ja huumorintajua ennen kaikkea.

Työhistoriakatsaus on julkaistu 2012 juhlajulkaisussa Valpas Vahvacon 10 vuotta. Ilkan johtamia tai alaisuudessa tehtyjä projekteja vuonna 2013 olivat Miratorg teurastamon suunnittelu- ja koordinointityö Venäjän kohteereeseen Bryanskiin, Isomäen jäähalli Porissa, Gradus- HUS ICT projekti, Kasarmi, Paroc Tver Step 3 tehdassuunnittelu Tveriin. Lisäksi on tehty lausuntoja, energiatehokkuusselvityksiä, kustannusarvioita, koekäyttöohjelmia ja muita erillisjärjestelmäsuunnitelmia. Vuonna 2014 asiakkaina ja/tai kohteina oli mm. isännöintitoimistoja, leipomoita, jätteenkäsittelylaitos, varastotiloja, koulu, asunto- ja muiden kohteiden LVI-järjestelmien perus- tai muutossuunnittelua, hankesuunnittelua. Työt jatkuivat 2015 valvontatöinä, logistiikkalaitoksina, biosellutehtaana, konsultointina (asiantuntija-arvio), ja vuonna 2016 mukana kuvioissa oli Vihdin koulun liikuntahalli, Tallinnan karhulinna, vihannestukku, laiteesali, asunto-osakeyhtiöitä, leipomolinjan muutostyö, valvontatöitä, palvelutalo, talvipuutarha Tallinnaan, konsultointia, lausuntoja jne.  Työt jatkuvat.
 

Kuva. Projektitilanne, osa keskeytynyt, osa työn alla, osa tehty, osa edessä. (muokkaus MRÅ)

Onnea ja menestystä!
 

 

Kirjoittaja   Marita Råman
Kuvat         Mallimaailma

 

Vahvacon Oy
Imalankatu 2 C, 00240 Helsinki Finland
Puh. +358 10 277 4040
www.vahvacon.fi